1 800 jobb till länet enligt ny rapport

På torsdagen lämnade regeringens ombudsman för Kalmar län, Ulf Lönnqvist, sin slutrapport från perioden första april 2004 till sista december 2005. Det handlar om läget och framtiden för arbetsmarknaden i länet. De åtgärder som finns med i rapporten skulle kunna ge upp till omkring 1 800 nya arbetstillfällen i Kalmar län, enligt Lönnqvist.

Det handlar både om olika åtgärder som har genomförts och sådant som pågår. För att stärka länet inför framtiden menar Ulf Lönnqvist bland annat att det behövs större arbetsmarknadsregioner, som Kalmar-Växjö-Karlskrona och Västervik-Linköping.

Länet har under åren 2004 till 2006 fått cirka 120 miljoner kronor i

regionalpolitiska medel. Dessa har använts till företagsstöd och stöd till olika projekt. Projekten har också finansierats med EU- och kommunala medel. Företag och projektägare beräknar att insatserna ska ge totalt drygt 1 500 nya arbetstillfällen.

För norra länet handlar det framför allt om fyra områden där man får ett ökat stöd för fortsätta satsningar. Det gäller främst upprustningen av Tjustbanan och nya jobb inom kriminalvården, men också om projekten med migrering och Sjöstaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".