Abbas Rezais mor sörjer vid sin sons kista. Foto:Fredrik Persson, Scanpix

Abbas begravning blev känslosam

Låt Abbas Rezai bli en symbol för kampen mot hedersvåld,  det var budskapet vid den minnesceremoni som hölls i Stockholm igår.

Vid ceremonin deltog omkring 250 personer, och kända politker som Gudrun Schyman, Gustaf Fridolin och Lars Ohly var några av de som var där.

Intill Abbas Rezais kista stod blommor och fotografier av honom och tal, hälsningar och sånger framfördes för att hedra hans minne.

-Våra tankar går till den mördades mor, hans 10-åriga syster som är kvar i Iran och hans 16-åriga fästmö som inte vågade delta efter flera hot, sade Sara Mohammad, ordförande i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime. Och den 16 åriga fästmön, vars familj, pappa, mamma och bror sitter häktade misstänkta för delaktighet i mordet, hälsade via Sara Mohammad att ”Hade jag kunnat vara i Abbas ställe, hade jag varit det”.

Flera av talarna betonade den starka kärlek som fanns mellan offret och hans fästmö.

-Hans brott var kärlek. Hans namn kan nu sällas till Pela och Fadime, sade Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot för folkpartiet.

Abbas mor Fateme Khaveri som bor i Iran deltog vid begravningen. Ett brev som modern skrivit lästes upp av Moammad: ”Jag vill tacka hela svenska folket för det stöd ni har visat en bedrövad mamma. Ni har förverkligat mitt största hopp, att få ta farväl av min son”.

Reporter Sigrid Ingesson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".