Unga kvinnor överger politiken

Trots all debatt om hur kvinnor och unga ska få mer att säga till om fortsätter de att hoppa av lokalpolitiken. Det visar Ekots genomgång av valmyndighetens siffror. I dag är unga kvinnor sällsynta i kommunpolitiken.

I Kalmar län är det främst vänstern och kristdemokraterna som drabbats av avhopp, drygt 15 procent av de förtroendevalda i de partierna har hoppat av. Och inte en enda kvinna under 22 år är förtroendevald i Kalmar län.

I hela Sverige sitter i dag bara drygt 700 kvinnor under 37 år i kommunfullmäktige, det framgår av valstatistiken som drar en gräns just vid den åldern. Därmed är bara drygt var tjugonde fullmäktigepolitiker en kvinna under 37.

Det var få kvinnor i den här åldern som valdes in i valet för fyra år sedan och nu har många hoppat av. I dag har nästan var tredje slutat.

Alla partier har drabbats av de här avhoppen, men det parti som tappat den största andelen är vänsterpartiet.När det gäller de allra yngsta kvinnorna, de under 22 år, saknas de i dag helt i flera län. Det handlar om Kalmar län, Kronoberg, Östergötland och Gotland.

Exakt varför så många yngre kvinnor hoppar av vet ingen. Tidigare forskning tyder på att en del av avhoppen har en helt odramatisk förklaring, till exempel att politikern helt enkelt flyttat.

Men många andra hoppar av för att politiken inte gick att förena med ett annat jobb, eller för att de känt sig maktlösa, de har inte kunnat påverka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".