Att gå från fastlandet och ut till öarna är omöjligt efter bogserbåtens framfart.<br>Foto: Pressens Bild

Bogserbåtens väg ska utredas

Kustbevakningen håller på att undersöka om den bogserbåt som i veckan tog den inre farleden i skärgården mellan Oskarhamn och Västervik har gjort sig skyldig till något brott. Besättningens agerande har upprört öbor.

En bogserbåt från Nyköping som i veckan valde den inre farleden i skärgården mellan Oskarshamn och Västervik, något som skapade en isränna. Det har upprört flera boende i området, eftersom båten skurit av möjligheten att ta sig till land. Båten har nämligen gjort en ränna i isen vilket gör att varken människor eller djur nu kan ta sig till eller ifrån öarna.

Håkan Olsson med hus på Strupö i skärgården tycker att båtens agerande var både omdömeslöst och ansvarslöst.

- Jag tycker att de som körde båten borde lära sig lite mer om skärgården, säger han till P4 Kalmar.

Båten gjorde en ränna i isen och det har retat upp en del skärgårdsbor som till viss del är beroende av att isen är intakt för att ta sig till och från öarna nu under vintern.

Enligt kustbevakningsinspektör Staffan Pyk gäller olika regler för olika farleder i området. Om besättningen på bogserbåten gjort sig skyldig till brott så handlar det troligen om att den inte i förväg anmälde att den tänkte ta den inre farleden. Det brottet ger i så fall böter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".