Radioaktivt vatten rinner ut i havet

När miljödomstolen nu granskar verksamheten vid kärnkraftsverket i Oskarshamn är utsläppen från anläggningens tvättstuga en av de saker man tittar på. Precis som på övriga kärnkraftsanläggningar i landet så går vattnet från OKG:s tvättstuga orenat ut i havet. I tvättstugan tvättas skyddskläder som innehåller små mängder radioaktiva ämnen och vattnet kan därför inte tas till reningsverket eftersom rötslammet där ska användas som jordförbättringsmedel.

Jörgen Lundsten anläggningschef på OKG säger att det idag inte finns några bra metoder att ta hand om tvättvattnet, som innehåller en svårhanterlig kombination av kemikalier från tvättmedlet och radioaktiva ämnen.

Men det är klart att utsläppen i havet känns lite udda, även om det är mycket små mängder radioaktivitet och ligger långt under den tillåtna nivån, säger Jörgen Lundsten till P4 Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".