Kvinnovåldsutredningar tar lång tid

Utredningar om våld mot kvinnor tar allt längre tid. Och längst tid tar det i Kalmar län, det visar statistik från rikspolisstyrelsen. I genomsnitt tar det 72 dagar i Kalmar län, det är 16 fler än år 2003 och ska jämföras med 50 dagar som är snittet i landet.

Ann Åsenius som är kriminalkommisarie i Kalmar, säger till P4 Kalmar att det inte är roligt att vara sist i statistiken när man arbetat hårt under flera år för att klara av utredningarna på under åtta veckor, men säger samtidigt att hon inte vet vad det beror på att man har så långa utredningstider som statistiken visar. Hon tror dock att det kan bero på att man under förra året arbetade hårt med gamla brott, och kanske för att man också varit mer noggranna. För samtidigt vet man att antalet utredningar som gäller våld mot kvinnor och som faktiskt lett till ett åtal ökade kraftigt under förra året.

Men det är inte problem i hela länet. I Västerviks polisområde klarar man utredningarna på under åtta veckor i snitt, problemet ligger i Oskarshamn och Kalmar.

- Det ger en tankeställare, säger Ann Åsenius. Och nu gäller det att försöka bli bättre.

Statistiken visar allt våld mot kvinnor, inte specifikt relationsbrott. Men just den gruppen som drabbats av mäns våld mot kvinnor och som är mest beroende av snabba utredningstider ska nu få mer hjälp genom den familjevåldsgrupp som startade för bara en månad sedan.

Det är ett nära samarbete mellan två åklagare och en grupp poliser som i stort sett enbart ska ägna sig åt familjevåld. Kertin Eriksson vice chefsåklagare i Kalmar är en av dem som är med i gruppen.

- Jag tror att vi genom gruppens arbete med nära samarbete mellan åklagare och polis som arbetar intensivt med familjebrottsutredningar kan minska utredningstiden betydlig, säger Kerstin Eriksson till P4 Kalmar.