Viktigaste är att öka förståelsen för reglerna vid fågelinfluensasmitta

Idag måndag saneras den gård där den aggressiva formen av fågelinfluensa upptäcktes i fredags. I lördags avlivades alla 700 fåglar som hölls på anläggningen och på söndagen forslades de bort för att först malas ner och sedan brännas. Jordbruksverket har fått varierade reaktioner från allmänheten efter avlivningen, enligt My Sahlman som är enhetschef på verkets art- och smittskyddsenhet. Enstaka privatpersoner har hört av sig via e-post och tyckt att åtgärderna har varit överdrivna.

- Om vi inte agerar alls så är det ännu värre, säger My Sahlman till P4 Kalmar.

Jordbruksverket har tillsammans med länsstyrelsen följt det regelverk som satts upp av EU-kommissionen, vilket innebär att alla fåglar avlivas om smitta upptäcks på en gård.

- Vi måste göra det vi kan för att skydda såväl tamt som vilt fågelliv.

Den troligaste orsaken till fallet i Gässhult utanför Oskarshamn är enligt Länsstyrelsen i Kalmar att smittan spridits från vilda fåglar utanför stängslet som kommit nära änderna som hållts i fångenskap på insidan. Länsveterinär Jörgen Wehre tror inte att redan smittade fåglar fångats in och på så sätt fört viruset vidare på anläggningen.

I arbetet med smittan som också tidigare hittats hos vilda fåglar har regelverket fungerat - det tycker My Sahlman på Jordbruksverket. Men det finns en förändring hon skulle vilja se.

- Det viktiga nu är förståelse för reglerna hos allmänheten. Hönsägare måste förstå att det är viktigt att följa föreskrifterna.

I dem står det att en djurhållare ska skydda sina fåglar så långt det är möjligt. Det innebär enligt My Sahlman att alla som har fåglar i Sverige, även för hobbybruk, ska hålla dem inomhus om det går.

- De ska först och främst hållas instängda, men om inte det går ska nättaket täckas med en presenning.

Mat och vatten till fåglarna ska stå inomhus och de personer som går in till fåglarna ska byta skor varje gång de går ut eller in i hönshuset. Det är regler som många inte har följt, eftersom de inte trott att det gäller dem.

- Tänkbart vore att strama upp reglerna så att det inte bara uppfattas som rekommendationer, tycker My Sahlman.

De nuvarande reglerna ingår inte i någon lag utan i Jordbruksverkets smittskyddsföreskrifter, som ska följas av dem som har djur. Det viktigaste är enligt Sahlman att skydda de kommersiella anläggningarna, men där har man ofta mer eller mindre extrema säkerhetsrutiner. På gården i Gässhult utanför Oskarshamn hade ägaren följt alla föreskrifter och rekomendationer som Jordbruksverket gett honom.

- De som arbetar med fåglar byter kläder varje gång de går in, man byter skor och går över flera trösklar, allt för att hindra smitta.

Så ska du göra om du har höns eller andra fåglar

Enligt Jordbruksverkets föreskrifter ska du hålla fåglarna inomhus så mycket det går, utan att det påverkar djurskyddet.

Mat och vatten ska ges inomhus.

Om fåglarna måste gå ute, ska nättaket täckas med en presenning.

Inga obehöriga ska ha tillträde till hönshuset.

Använd speciella skor när du sköter fåglarna och byt när du går ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".