Kyrkokör tystnar i protest

Överums kyrkokör som sjunger i kyrkorna i Överum och Dalhem tystnar i protest. Anledningen är att kyrkonämnden beslutat inte förlänga anställningen för kantorn Marie Dimpker. Hon slutar sin provanställning i sommar.

I ett brev till kyrkonämndens möte i måndags påtalade kyrkokören i Överum att man ville ha kantorn kvar, och hotade då med att sluta sjunga. Siw Larsson sekreterare i kyrkokören säger till P4 Kalmar att hon trodde att kyrkonämnden skulle lyssa, men det gjorde man inte, och nu måste man göra verklighet av sitt hot.

Kören anser att kantorn är mycket duktig, och har utvecklat kören enormt sedan i somras.

- Slutar hon ser vi ingen anledning att fortsätta, säger Siw Larsson till P4 Kalmar.

Riktigt vad anledningen är till att kantorn inte får fortsätta efter sin anställning är lite diffus. Å ena sidan verkar det handla om att det inte finns arbetsbeskrivning, å andra sidan att församlingen vid årskiftet går upp i ett storpastorat och att man inte vill anställa någon som kan riskera att få sluta av den anledning. För något klagomål verkar inte kyrkonämnden ha på kantorn. Kyrkokören har bjudit in kyrkonämnden för att förklara vad som egentligen är anledninge, men ingen har kommit och Siw Larsson är besviken.

- Exakt när vi slutar sjunga är inte klar, men troligen med omedelbar verkan, vi ska ta beslut på onsdag, säger Siw Larsson. - Men det kommer definitivt inte sjungas i höst eftersom vi då inte har någon kantor.

Nu står hoppet till att kantorn Marie Dimpker får en tjänst i storpastoratet som bildas av åtta församlingar, däribland Överum/Dalhem, vid årskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".