Domare går kurs i hur det är att köra rattfull

Under en treårsperiod har vägverket utbildat domare, åklagare och lagmän från länet om hur det är att köra rattfull. Detta genom att först drick alkohol och sedan sätta sig i en bilsimulator. Men de sensaste två kurserna har man inte haft råd med simulator.
Istället har deltagarna fått dricka vin och öl. Det för att lära sig hur kroppen reagerar på alkohol genom att sedan blåsa i en alkomätare. Än så länge har 120 personer från Kalmar, Blekinge, Kronoberg, Östergötland och Jönköpings län gått domarkurser som ordnats av vägverket region sydöst. Då har bara kostnaden för mat, alkohol och logi kostat vägverket runt 180 000 kronor. Och då tillkommer kostnader för lokalhyror, föreläsare och moms. Under domarkurserna föreläser bland annat trafikpoliser, vägverket och experter på alkoholfrågor. Och så får deltagaran dricka för att lära sig hur alkohol påverkar kroppen och hur mycket 0.2 promille är, som är gränsen för rattfylla i sverge. Trafikpolischefen Lars-Erik Andersson i Kalmar län, som föreläst under domarkurser tycker att den delen av utbildningen är viktig eftersom den åtalade ofta säger att denne bara druckit en öl, och har man då inte kunskapen om vad en promille är och hur lite det krävs kan man lätt gå på en sådan historia, menar han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".