Monica Hedlund undersköterska Foto:Nick Näslund

Äldre hamnar utanför Kalmar kommuns utbildningssatsning

Äldre vårdbiträden och yngre timanställda hamnar utanför satsningen på kompetens inom Kalmar kommuns äldreomsorg.

För ett par dagar sedan presenterade Kalmar kommun sin satsning på kompetenshöjning, där vårdbiträden ska kunna vidareutbilda sig till undersköterskor för dom mellan 15 och 16 miljoner kronor som kommunen och staten betalar.

Men enligt personal inom äldreomsorgen som P4Kalmar pratat med, är det ett stort steg för äldre vårdbiträden att sätta sig i skolbänken och förlora lön under en period.

Monica Hedlund som är undersköterska säger att det troligen kan bli kämpigt för många äldre. Hon själv skulle gärna klättra på utbildningsstegen själv och läsa till sjuksköterska, men känner att tid och pengar måste satsas och det gör att steget blir långt.

Flers som idag arbetar som vårdbiträden säger till P4 Kalmar att de inte litar på att vidareutbildning skulle ge något, vissa har lång erfarenhet inom vården som det är, säger de.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".