Kalmar kommun tar över Kalmar flygplats

Kalmar kommun och Luftfartsverket är överens om att kommunen tar över Kalmar flygplats vid årsskiftet. Kommunen kommer i fortsättningen både äga och driva flygplatsen.

Enligt Kalmar kommun är det de som har tagit intiativet till affären eftersom man tycker att luftfartsverket satsar för lite på flygplatsen.

Kalmar kommun har tillsatt en grupp som ska arbeta för flygplatsens framtid i Kalmar. Gruppen består bland annat av företrädare för det nybildade Arenabolaget i Kalmar, Orrefors nya ägare New Wave group och Ölands turistnäring.

Gruppen får i uppdrag att studera näringslivets behov och analysera vilken eventuell destination i Europa som Kalmar bör ha förbindelse med. Framtidsgruppen ska också analysera förutsättningarna för charter till Kalmarregionen.

Innan kommunen kan ta över flygplatsen krävs godkännande från kommunfullmäktige i Kalmar, Luftfartsverkets styrelse och regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".