Tävling om Visans Hus i Västervik avgjord

Arkitekttävlingen Visans Hus i Västervik är nu avgjord. Första priset på 250 000 kronor  tilldelas arkitekterna Nikolaj Findanis, Peter Kinnmark och Francesco Matucci för bidraget med titeln ”Bro och brygga”. Förslaget visar ett Visans Hus med associationer till kallbadhus och brygga, en byggnad med stark vattenkontakt.

Juryns motivering lyder bland annat att förslaget ”Bro och brygga” är tävlingens mest adekvata och inspirerande svar på uppdraget att ta fram en unik byggnad som tar fasta på platsens marina miljö, gärna helt eller delvis på vattnet. Huset är på tre våningar och gjort av trä och glas och har ett genomskinligt ribbverk runt byggnaden.

Nära hundra bidrag kom in till tävlingen som arrangerades av Västerviks kommun. Enligt planerna ska Visans Hus stå klar 2009 och bli ett nationellt centrum och besöksmål för den litterära visan, med allt från arkiv, skola, bibliotek, utställningar och andra upplevelsemöjligheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".