Lägre straff när fildelningsåtal dröjer

Fortfarande har inget åtal väckts mot de två Kalmarstudenter som sedan ett år tillbaka misstänks för att ha spridit datorspel och film via servrar på sina studentrum.

Utredningen står stilla, och eftersom filmer är en färskvara kan straffet minska med tiden.

Det var i studentrum anslutna till Högskolans eget nätverk, som två studenter misstänks för att ha riggat upp två servrar, alltså kraftiga datorer, och delat ut upphovsrättskyddade filmer och spel på Internet. En olaglig handling som anmäldes av medieföretagens lobbyorganisation Antipiratbyrån.

Flera tusen Gigabyte med material fanns på de så kallade FTP-servrarna, där ett urval av Internetanvändare hade tillgång. Enligt polisen ska många av de som kopplade upp sig mot Kalmardatorerna ha funnits i Tyskland.

Storleken på materialet som samlades upp på servrarna innebär att fallet i Kalmar är ett av de största i landet - och de dåvarande studenterna riskerar att få betala skadestånd på flera miljoner kronor om de döms i domstol.

Det finns flera orsaker till att polisarbetet har dragit ut på tiden. Dels prioriteras andra mer akuta fall, och utredningen har ärvts av olika poliser. Dels finns en kunskapslucka kring vissa typer av IT-brott och enligt Kalmarpolisen behöver man experter för att kunna reda ut vem som haft tillgång till datorerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".