Elkunder betalar process mot sig själva

Ett stort antal elkunder runt om i landet lär ha betalat för mycket för sin el via en oskäligt hög nätavgift. Men nu får kunderna vara med och betala en rättsprocess mot sig själva!

Statliga Energimarknadsinspektionen EMI anser att vissa bolag tagit ut för hög nätavgift och kräver kundernas pengar tillbaka. Men energibolagen däribland, i Kalmar och Västervik som är hälftenägda eller helägda av kommunerna betalar till en rättsprocessen. Den drivs av deras paraplyorgansation Svensk Energi, i syfte slippa betala tillbaka pengar till kunderna.

Lasse Stjernfelt på Fastighetsägarnas organisation i Kalmar betraktar agerandet som stötande och undrar rentav om det är lagligt.

Kalmar Energis VD Ulf Gunnarsson säger i Östran att kunderna i Kalmar inte betalat för mycket i nätavgift, men att man är soldarisk mot huvudbolaget och betalar för att frågan är principiellt viktig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista