Kalmar läns landsting har bäst resultatförbättring i landet

Kalmar läns landsting är det landsting som gjort den största resultatförbättringen i landet. Det visar en rapport från Sveriges Kommuner och Landsting. Anledningarna är bland annat ökade stadsbidrag och aktievinster.

Men trots det vill inte kristdemokraternas landstingsråd Anders Andersson använda pluspengarna till framtida vård, utan istället fortsätta spara och hålla nere kostnaderna. De 145 miljonerna i plus från 2005 används till stor del för att täppa till minusresultat från åren innan och nya investeringar, som den 500-miljonerkronorssatsning landstinget beslutat för länssjukhuset i Kalmar och Oskarshamns sjukhus, ska ligga i den vanliga budgeten.

Samtidigt spelar landstinget med pengar på börsen och i år lyckades man vinna 20 miljoner kronor i sina pensionsinvesteringar, något som bättrade på resultatet.

- Det har varit ett bättre sätt än att lägga pengarna i madrassen eller sätta in dem på ett bankkonto, för nu har ju pengarna vuxit på det här sättet, säger Anders Andersson till P4 Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".