Åtalade flyktingar fick inte del av åtalet

De nio liberianska flyktingar som bor i Fågelfors och som har åtalats för olaga intrång och våldsamt upplopp på biblioteket i Högsby i januari förra året nekar till anklagelserna. En av dem som Sveriges Radio Kalmar pratat med säger att polisen började slåss och ord står mot ord. Han är också kritisk till hur bristen på informerat från samhället om vad som gäller.

Ett femtontal av flyktingarna hade tagit sig in på biblioteket för att protestera mot att de placerats i Sverige och när polisen kom dit uppstod bråk. Enligt mannen som Sveriges Radio Kalmar talat med var det väldigt lugnt och stilla tills polisen kom. Polisen tog ut flyktingarna från bilioteket, slog dem och vissa fick till och med inre blödningar, säger han.

Men det är inte vad de poliser som var med om händelsen säger hände i förundersökningsprotokollet. De menar i stället att de blev attackerade av de åtalade flyktingarna. Under en lång tid vägrade flyktingarna gå till undervisningen för Svenska för invandrare, SFI och de höll även ett par av sina barn hemma från skolan. Men sedan fem månader tillbaka går de återigen i skolan. De känner sig oskyldigt anklagade och smutskastade. De är besvikna för att de inte blivit delgivna åtalet utan istället fått läsa om det i tidningen.

De är också kritiska till bristen på undervisning och information om det svenska samhällssystemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista