Hjortar terroriserar villaägare

Nedgrävda övertäckta potatisar, rododendron-buskar och rabatter. Ingenting får villaägarna i Saltvik norr om Oskarshamn ha kvar för ett stort antal hjortar som fått smak på området.  Hjortinvasionen har pågått i flera år och grannarna säger att de tror att hjortarna kommer från ett hjorthägn i närheten. Och nu har de tröttnat.

Tid, pengar och plantor går till spillo hos de boende i villaområdet Saltvik norr om Oskarshamn. Orsaken är att mellan 10 och 20 hjortar varje natt återkommer som tacksamma stamgäster vid en uppdukad buffe av plantor, buskar och lökar som familjerna om och om och om igen försöker plantera.

De boende har provat allt, blodmjöl, halt som ska hålla harar och rådjur och liknande borta. Fårull också men hjortarna är så pass tama att de inte låter sig skrämmas. Aluminiumfolie på snören hjälper bara lite. Nu hoppas man få hjälp av kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista