Alla partier inte välkomna i skolorna

Oroligheterna mellan rasister och antirasister i Mönsterås kommun den senaste tiden gör att rektorn vid Mönsterås gymnasium tvekar till att släppa in de främlingsfientliga småpartierna på skolan inför valet.

Flera partier, både etablerade och andra mindre partier, vill komma in på schemalagd skoltid för att informera elever inför valet. Men det är inte alla som kommer att bli insläppta på skolorna i Kalmar län.

Jan Es Johansson som är rektor vid Mönsterås gymnasium säger till Sveriges Radio Kalmar att det finns en risk att sådana partier skulla kunna provocera andra elever och därmed skapa risk för oro på skolan.

Många skolor tänker till exempel säga nej till de främlingsfientliga småpartierna trots att det kan strida mot lagen om yttrandefrihet. P4 Kalmar har ringt runt till länets gymnasieskolor och flera rektorer säger nej med förklaringen att de främlingsfientliga partierna inte lever upp till skolans värdegrund, men det är inte ett argument som stämmer överens med grundlagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista