Länets kommuner dåliga på att motverka diskriminering av hbt-personer

Mönsterås kommun är näst sämst i landet på att motverka diskriminering av homosexuella, bisexuella och transpersoner så kallade hbt personer. Även de övriga länskommunerna ligger långt ner på listan. Det visar den kommunundersökning som RFSL har gjort.

RFSL har undersökt områden så som skolan, kommunens verksamhet, frekvensen av hatbrott och allmänhetens attityd till homosexuella. Och i Kalmar län är det Kalmar kommun som klarar sig bäst, på en blygsam 110:e plats, sen kommer resterade 11 kommuner i länet på plats 256 och neråt. Näst sämst i landet är det enligt undersökningen i Mönsterås kommun på 289:e plats.

(Linus på RFSL i Kalmar län säger till P4 Kalmar att situationen för hbt personer i länet är svår och att man därför inte var så förvånade över att kalmar län hamnade så långt ner när undersökningen presenterades idag. Men han hoppas att kommunerna nu tar till sig av den här undersökningen och uppmärksammar hbt frågan mer.

RFSL föreslår en handlingsplan för alla de underkända kommunerna. Bland annat handlar det om att utbilda politiker och anställda inom kommunen och att ge ekonomiskt stöd till sociala mötesplatser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista