Frivilliga algövervakare börjar förbereda sig

Ett 30-tal Ölandsbor, stugägare och campinginnehavare kom till starten på en utbildning i algprovtagning som Högskolan i Kalmar driver som ett pilotprojekt. Från och med i sommar ska deltagarna fungera som frivilliga algövervakare på ett tiotal badstränder runtom på Öland.

Varje dag klockan åtta på morgonen ska övervakarna gå ner till havet och ta upp lite vatten. Vattnet analyseras och genom mikroskop ska man kunna identifiera och räkna algerna. Och genom att jämföra färgen med ett pappersfilter ska man kunna avgöra vad som är höga algnivåer och inte.

Var tredje dag eller liknande ska dessutom en djupare vattenanalys göras för att se mängden kväve, fosfor och kisel i vattnet.

Resultaten ska redovisas på en hemsida på internet knuten till Högskolan i Kalmar. Och förutom att informera är syftet i ett längre perspektiv också att hitta de platser där mest kväve går ut i havet och få stopp på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".