Höjda krav på länets cancervård

Socialstyrelsens nya riktlinjer för cancervården kan sätta stor press på sjukhusen i Kalmar, Jönköping och Östergötland. Det gäller framför allt ökade krav på undersökningar och operationer av cancer i bröst och prostata. Bland annat handlar det om ny teknik och ökat samarbete.

Det framkom när politiker och medicinska experter från de tre landstingen i sydöstra sjukvårdsregionen diskuterade den framtida cancervården vid ett möte i Linköping.

Socialstyrelsen har tagit fram nya riktlinjer för vård av bröstcancer, prostatacancer och ändtarmscancer.

När det gäller bröstcancer medför riktlinjerna att intervallerna mellan mammografiundersökningar måste kortas i regionen, till vartannat år. Långt i från alla sjukhus klarar det idag. Likaså ska uppföljningen av kvinnor i familjer med ärftlig bröstcancer förbättras.

Alla regionens kirurgklinker ska kunna utföra så kallad portvaktkörtelkirurgi.

- Det är en mycket viktig konsekvens av de nya riktlinjerna, säger professor Bo Nordenskjöld, chef för onkologcentrum vid Universitetssjukhuset i Linköping. I samband med bröstcanceroperationer tar man ofta bort lymfkörtlarna i armhålan. Efter det svullnar armen lätt. Nu kan man först ta bort en av de 30 körtlarna och undersöka om den är angripen. Det måste göras av en patolog och sådana finns inte vid alla sjukhus. En lösning på det kan vara telemedicin, där kirurgen skickar bilder till en patolog på ett annat sjukhus. Det har man börjat med i Västervik, där kirurgerna får assistans av en patolog i Kalmar.

- Det betyder att man inte är begränsad till att operera de vanligaste cancerformerna på ett fåtal sjukhus, säger Carl-Eric Nordgren, chefläkare i Kalmar.

Socialstyrelsens nya riktlinjer betonar att olika specialister som kirurger, onkologer och patologer samarbeta mer, än jobba var för sig.

- Det ställer krav på IT-lösningar, så att läkarna inte behöver åka runt på vägarna för att konferera, säger överläkare Anders Hugander på Ryhov i Jönköping.

Socialstyrelsen vill ge patienter rätt att begära blodprov, som kan påvisa prostatacancer. Professor Bo Nordenskjöld är tveksam till nyttan med det. Han hävdar att med dagens kunskap så botar prostataoperationer bara en av tjugo: -Vi kommer att få en patientdriven efterfrågan, som ökar antalet operationer och strålbehandlingar. Många som har prostacancer dör inte av den, utan av åldersskäl.

När det gäller att upptäcka så kallad colorektalcancer, cancer i ändtarmen, vill socialstyrelsen att landstingen anstränger sig för att utveckla fungerande kontroller. Sådana är inte fullt utvecklade idag.

Den nya riktlinjerna innebär också att vård i livets slutskede prioriteras högre. Cancern kan inte stoppas till varje pris, utan slutet måste bli värdigt, anser Bo Nordenskjöld. Många cancerbehandlingar är smärtsamma och måste kanske avbrytas om sjukdomen inte går att hejda. Smärtlindring kan vara ett bättre alternativ.

För samtliga tre cancerformer måste landstingen i regionen tillsammans finansiera nya dyra mediciner, så kallade cytostatika. Eftersom medicinerna är starka är de också en risk för personalen som hanterar dem. Därför måste landstingen undersöka vilka sjukhus som kan hantera medicinerna säkert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".