"Bort med avgift på skolmaten"

Skolmåltidsavgifterna i Västerviks kommun kommer att tas bort om Socialdemokraterna vinner valet i kommunen i höst. Det lovade partiets vice ordförande i Västervik Tomas Kronståhl några månader innan valet.

Thomas Kronståhl menar att avgiften på 750 kronor per termin och elev drabbar familjer som har det svårt med ekonomin och att maten är viktig för att orka med en skoldag. Han säger till Sveriges Radio Kalmar att pengar till skolmat går att få fram genom att fördela om kommunens ekonomiska resurser.

Det var vårterminen 2004 som Västerviks kommun införde avgifterna på skolmaten som varit omdiskuterade.

Mats Hugosson, centerpartist och ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Västervik, säger till Sveriges Radio Kalmar att beslutet att införa avgifter på skolmaten var tvunget för att nämnden skulle få ekonomin att gå i hop. Och Hugosson är intresserad av att veta exakt hur Socialdemokraterna tänker finansiera skolmaten om avgifterna tas bort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".