Dumheter att inte börja bygga vaccinfabrik

Sverige måste börja bygga en influensavaccinfabrik nu. Det anser professor Björn Olsen i Kalmar, som är expert på influensavirus. Han säger till Sveriges Radio Kalmar att vi har glömt bort att hotet om en värdsomfattande epedemi, en pandemi, fortfarande hänger över oss och att diskussionerna om var en fabrik ska ligga är regionalpolitiska dumheter.

Frågan har blivit ännu mer aktuell efter att världshälsoorganisationen WHO misstänker att en familj som drabbats av H5N1 viruset kan ha smittat varandra. I tidigare fall har människor bara kunnat smittats av fåglar.

Björn Olsen säger till Sveriges Radio Kalmar att om det är så att viruset nu hittat en väg att smitta från människa till människa är en pandemi inte allt för långt borta och det är en stark väckarklocka för politikerna att ta tag i frågan om en vaccinfabrik i Sverige.

- Det spelar ingen roll var den hamnar i Sverige, det gäller att man beslutar sig, sätter spaden i jorden och börjar bygga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".