Hultsfreds flygplats nära bli utan trafik

Om flygoperatören Swedline går i konkurs blir det slutet för Hultsfreds flygplats. Det står klart efter att Oskarshamns flygplats skrivit avtal med flygoperatören Stockholmsplanet om att fortsätta att trafikera sträckan Oskarshamn-Stockholm.

Den nya operatören Stockholmsplanet vill nämligen inte flyga turen Hultsfred-Oskarshamn-Stockholm som Swedline gör i dag.  Orsaken är alldeles för dålig lönsamhet, i dag flyger bara i snitt tre resenärer per tur från Hultsfred.

Än har inte Swedline gett upp, man förhandlar just nu med ett par olika intressenter om att gå in i bolaget, men det krävs upp emot tio miljoner kronor för att reda ut ekonomin.

Under torsdagen berättade Sveriges Radio Kalmar att den rekonstruktör som fått uppdraget att gå i genom Swedlines ekonomi hoppat av sitt uppdrag eftersom han bedömde att bolaget inte kommer hitta någon ny delägare som kan gå in med ett rejält ekonomiskt tillskott för att rädda kvar Swedline.

Om det Hultsfredsbaserade bolaget Swedline går i konkurs innebär det alltså troligen slutet för all flygtrafik från Hultsfred och att bolagets omkring 50 anställda, varav tio i Hultsfred, får sluta. Dessutom går de sju personer som är sysselsatta av Hultsfreds kommunägda flygplatsbolag en osäker framtid till mötes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".