Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hovrätten redo utreda mordet på Abbas Rezai

På onsdagen startar rättegången i hovrätten efter mordet på Abbas Rezai som mördades i Högsby förra året.

Tingsrätten dömde den 18-årige brodern till Abbas Rezais flickvän till fyra års sluten ungdomsvård och utvisning och dessutom att betala 80 000 i skadestånd till Abbas mor Fatema Khaveri. Föräldrarna till flickvännen friades däremot helt.

Försvaret hävdade under tingsrättsförhandlingarna att det varit fråga om självförsvar medan åklagaren hävdade att handlade om ett hedersmord där de tre anklagade och kanske även andra varit inblandade.

Föräldrarna friades helt av en oenig tingsrätt. Två av nämndemännen ville fälla även dem för det dom i sin reservation till domen kallade ett grymt och hänsynslöst hedersmord. Men indicierna spretade menade rättens ordförande Lars Annerén och att fälla föräldrarna var därför inte möjligt.

18-årigens version om vad som hände under mordkvällen har enligt tingsrättens dom flera brister. Den tekniska bevisningen har visat att det inte kan ha gått till på det sätt som han berättat, utan snarare att flera personer troligen deltagit i dödandet av Abbas Rezai. Abbas Rezai blev först torterad med het olja och av hans skador att döma har han både fått het olja slängd mot sig och dessutom har han fått den hälld över ansiktet samtidigt som han blev troligen blev fasthållen. Efter det slogs och höggs han ihjäl, kroppen har sammanlagt fått 23 knivhugg, ett av dem så djupt som 20 cm. Den tekniska bevisningen visar att 18-åringen troligen inte kan ha gjort detta ensam. Men samtidigt menar tingsrätten i sin dom att många av skadorna på Abbas Rezai kan förklaras på det sätt som 18-åringen beskrivit, att de alltså ska ha uppstått i ett bråk mellan honom och Abbas. Därför dömdes han också för mord.

Åklagaren hävdade under tingsrättsförhandlingarna att fler personer än de åtalade varit med och mördat Abbas Rezai. Fortfarande är fyra släktingar till familjen misstänkta för mordet, en misstanke som baserats på att de tillsammans med 18-åringen före mordet fotograferat sig själva när de poserade med den stora kniv som sedan skulle bli ett av mordvapnen. Förundersökningen mot dem är ännu inte nedlagd.

Tingsrätten skriver också i sin dom att omständigheten att det inte går att utesluta att andra personer varit delaktiga i brottet gör det än svårare att bevisa att föräldrarna skulle ha deltagit i mordet, något som tingsrätten kallar en ”inte obetydlig brist”.

Både åklagaren och 18-åringens advokat har överklagat domen och det mesta tyder på att rättegången i hovrätten kommer bli lik den i tingsrätten. En del ny teknisk bevisning kommer att presenteras. Men endast ett nytt vittne kommer höras, en person som hört mamman i familjen tala om att döda Abbas Reazi.

-Ryktesvis finns det många personer som vet saker om mordet som de inte vågat berätta, säger åklagare Kjell Yngvesson till P4 Kalmar.

Frågan om den 16-åriga dottern i familjen kommer vittna är än så länge obesvarad. Både åklagaren Kjell Yngvesson och målsägarbiträdet Elisabeth Fritz hoppas på det. Enligt uppgifter till P4 Kalmar mår 16-åringen fortfarande mycket dåligt men hon säger idag att hon inte anser att hon gjorde något fel när hon träffade Abbas Rezai. Hon är omhändertagen av socialtjänsten och lever på hemlig ort. Hon har också berättat att det finns personer i släkten som hon är särskilt rädd för.

Nu ska hovrätten ta ställning till om det handlade om ett överlagt mord där de tre familjemedlemmarna var inblandade eller om mordet var följden av ett bråk mellan 18-åringen och Abbas Rezai.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".