Stora mängder gift i marken i Ydrefors

Dioxinhalterna i marken vid det nedlagda sågverket i Ydrefors i Östergötland precis på gränsen till Vimmerby kommun, är de högsta kända som uppmätts i Sverige. Nu ska Ydre kommun sanera området för mellan tre och åtta miljoner kronor.

Mätningar visar att jorden innehåller stora mängder dioxin, i halter på upp till 610 miljondels gram per kilo. Sågverket ligger intill Stångåns utlopp i Brosjön i Ydrefors. Där doppades under 1960- och 1970-talet trävirke i bad med starkt giftiga dioxinhaltiga klorfenoler.

De högsta halterna har hittats i marken där doppningskaret stod, på vägar där det doppade virket transporterades och där virket lagrades.

Med tanke på de stora dioxinmängderna i jorden i det 20 000 kvadratmeter stora sågverksområdet är risken stor att miljögifterna sprids under lång tid och på sikt ökar, visar en studie som länsstyrelsen i Östergötland presenterade på torsdagen.

Gifterna kan enligt studien vara hälsofarliga för människor som vistas i området och skada djur och växter där, inklusive den intilliggande Brosjön. Men trots de höga gifthalterna är spridningen till sjön i dag relativt måttlig.

Den förgiftade jorden ska nu grävas bort och ersättas med rena jordmassor. Målet är att människor utan risk ska kunna ströva i området och att inga gifter läcker ut i Brosjön eller andra vatten i närheten.

Saneringen beräknas kosta mellan tre och åtta miljoner kronor, pengar som Ydre kommun och länsstyrelsen hoppas att Naturvårdsverket ska bidra med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".