Allt vanligare med fristående uttagsautomater

Nu behöver man inte längre gå till bankernas egna uttagsautomater eller handla något i en affär för att ta ut pengar. Fristående uttagsautomater i butiker, mackar och köpcentrum börjar nämligen dyka upp på sina håll runtom i landet. Pressbyrån i stadsdelen Norrliden i Kalmar är en butik som sedan några veckor tillbaka har en uttagsautomat i butiken.

Gunnar Jacobsson, VD för Kontanten, företaget bakom uttagsautomaterna, säger att fristående automater även kan dyka upp på mindre orter i länet där möjligheterna att ta ut kontanter idag är eftersatta.

Kontanten har idag 80 fristående uttagsautomater ute i butiker i Sverige idag, varav två i Kalmar län, men fler är på väg.

Och de fungerar precis som en uttagsautomat på väggen till en bank, stoppa in kortet i maskinen, tryck din kod och du får dina pengar. Om du har ett kort kopplat till Visa och Mastercard eller liknande. Och kostar något gör det inte heller, så länge din bank inte tar ut en avgift för att du använder en annan automater än bankens egna. Och hittills har reaktionerna varit positiva och på Pressbyrån i Norrliden vittnar personalen om ett flertal nöjda kunder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".