Även hovrätten friar föräldrarna

Göta hovrätt fastställer nu domen i målet efter mordet på Abbas Rezai i Högbsy, i november förra året.

Den nu 18-årige brodern till Abbas Rezais flickvän döms för mord medan föräldrarna frikänns helt. Brodern döms till fyra års sluten ungdomsvård och utvisning på livstid.

Hovrätten var oenig, två nämndemän ville döma de båda föräldrarna till livstids fängelse för mord.

I sin dom skriver rätten att både vittnesuppgifter och den tekniska bevisningen pekar mot att sonen starkt överdrivit sin roll i mordet. Hovrätten slår också fast att mordet bör betraktas som ett hedersrelaterat brott.

- Det är viktigt att domstolarna tar till sig att det förekommer, hedersvåld, säger åklagaren Kjell Yngvesson till P4 Kalmar.

Men att utifrån allmänt hållna expertutlåtanden göra den bedömningen tycker 18-åringens försvarare Helena Karlsson är fel.

- Jag tycker alltid att det finns en fara att uttala sig i frågor som rör kultur och religion ur ett allmänt perspektiv och sedan applicera det på ett enskilt förhållande, säger hon.

Det var i november förra året som Abbas Rezai mördades. Ett brutalt mord med inslag som är att beteckna som tortyr, enligt hovrättens dom.

Karl-Olof Wirell är mammans försvarare och han var nöjd med domen idag. När det gäller hovrättens resonemang kring heder menar han att det är ointressant.

- Det som är intressant är vad som kan bevisas, säger Karl-Olof Wirell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".