Allians för Kalmar lovar 800 jobb

Förenklat regelverk och byrokrati. Fler poliser i yttre tjänst. Fler verksamheter på entreprenad. I slutet av juni presenterade Allians för Kalmar sitt gemensama valdokument om vilken politik de vill föra efter valet i höst.

Om Allians för Sverige övertar regeringsmakten samtidigt som Allians för Kalmar får majoritet i kommunen, så är 800 nya jobb under nästa mandatperiod ingen omöjlighet.

Och det ska bli möjligt med hjälp av Allians för Sveriges jobbprogram. Ett program som bland annat innebär sänkta arbetsgivaravgifter, nystartsjobb för långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna samt mindre regelkrångel.

- Det här är några nyckelfaktorer som är viktiga för att kunna skapa nya jobb och ett bättre företagsklimat, säger Jonas Lövgren, moderaternas kommunalrådskandidat.

Därför är företagsklimatet en av grundstenarna i Allians för Kalmars gemensamma valdokument.

En sak som måste förenklas, det är alltså regelverket och byråkratin.

- Det handlar till exempel om hur vi hanterar planlösningar, hur vi hanterar bygglov och olika tillståndshanteringar som företagen är beroende av när dom vill etablera sig här, finns det någonting vi kan effektivisera och förenkla ska vi göra det, säger Jonas Lövgren.

Också företagslotsen måste utvecklas. Företagare ska ha en fast punkt dit de kan vända sig för alla slags frågor.

Och det måste gå snabbare mellan idè och verklighet.

Innan 2010 ska Kalmar vara en av landets 75 mest företagarvänliga kommuner.

Alliansen vill också öka möjligheterna att lägga ut verksamheter på entreprenad.

- Idag går kommunen mot färre entreprenadslösningar, medan Alliansen vill gå mot fler, säger Jonas Lövgren.

Till skillnad mot många andra kommuner så vill Allians för Kalmar även marknadsföra sig som en kommun för 55 plusare.

- Det är ett problem idag att man ser äldre som någonting som bara kostar pengar, som inte är värt någonting. Tvärt om så ser vi ett värde i en äldre befolkning, vi ser dom äldre som en resurs, säger Jonas Lövgren.

- Allting handlar inte om pengar, det finns andra värden i samhället som är lika viktiga, fortsätter han.

För kommunens lite äldre vill Alliansen garantera ett boende i sin närmiljö och möjligheten att bo med sin livspartner.

Alliansen vill stimulera till att äldre i god tid skaffar sig ett passande boende och vill därför införa ett flyttbidrag för äldre i Kalmar Kommun.

Fler bostäder ska byggas och att det byggs för lite idag menar Alliansen beror på att majoriteten idag misköter detaljplanerna.

Vad Allians för Kalmar också vill är att förskottera pengar till bygget av en förbifart av E22:an vid Rinkabyholm.

- Det här är ett viktigt bygge eftersom det handlar om kommunens utveckling söderut. Vi vill bygga nya bostadsområden och släppa attraktiva tomtmarker. Och för att göra detta kan vi inte ha E22:an som spränger genom hela Rinkabyholm, säger Jonas Lövgren.

Och nu hoppas Alliansen att ombyggnaden av E22:an vid Rinkabyholm kommer med i regeringens nästa infrastrukturella plan och det är också därför man alltså är beredda att förskottera pengar.

Man vill också att polisen ska bli mer synlig på gator och torg. Det faktum att bara 1/3 av poliserna befinner sig i yttre tjänst, alltså ute på fältet, vill man ändra på.

Därför tycker Alliansen att Kalmar Kommun ska agera för att polisens organisation förändras så att antalet poliser i yttre tjänst ökar.

Man vill också skapa fler alternativ för dom ska in i gymnasieskolan.

En väg ska vara studieförberedande och leda till grundläggande högskolebehörighet.

En annan ska vara en lärlingsutbildning som leder till lärlingsjobb och en tredje ska vara ett yrkesförberedande program som leder fram till en yrkesexamen.

Vem Alliansen vill se som ordförande i Kommunstyrelsen efter valet bestämms då man sett hur folket har röstat.

Några skattesänkningar är inte aktuella idag då ekonomin först måste komma i balans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".