Vindkraftparker för storskalig produktion kan vara framtiden i Kalmar län, tror Regionförbundet. Foto: Scanpix

Underskattade vindkraftsmöjligheter "Det kan handla om ett par tusen jobb"

När regeringens vindkraftsamordnare för sydöstra Sverige - Agne Hansson från Gamleby - besökte länet, passade länsstyrelsen på att släppa en rapport i knäet på honom. En rapport som visar på stora områden där landbaserad vindkraft är möjlig.

I rapporten har länsstyrelsen samlat ihop alla ytor i länet där det skulle kunna gå att bygga vindkraftverk - och bara försiktigt räknat så menar de att framtida verk i länet skulle kunna leverera tre av de tio teraWatt-timmar som regeringen vill att den svenska vindkraften ska öka med - alltså nästan en tredjedel av ökningen i Sverige.

Så mycket möjligheter visade inte kartan för några år sedan - men då stödde man sig på andra gränser för hur mycket det måste blåsa. Först nu har man upptäckt att det bara behöver friska i sju sekundmeter för att storskalig vindkraft ska vara lönsam.

Det finns dock hinder på vägen - bland annat elnätet som inte är tillräckligt utbyggt för att kunna ta emot så mycket el. Dessutom måste myndigheterna arbeta snabbt för att bereda väg för de företag som vill satsa. Slutligen måste man också få tag på nya vindkraftverk - en bristvara eftersom det finns få leverantörer.

Just den nischen skulle också länet kunna hänga på, hoppas Regionförbundets Anders Åkesson:

- Vi är ett underleverantörslän och vi skulle också kunna producera delar till nya vindkraftverk, säger han.

Agne Hansson, regeringens vindkraftsamordnare för sydöstra Sverige, var på besök i Kalmar på fredagen. Han tror att det finns mycket som gör att företagen vill satsa - trots att staten inte ger några stöd till produktionen.

- Bland annat är det mer ekonomiskt med vindkraftsverk på land än till havs.

Nick Näslund
nick.naslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".