Jakt på förbjudna burkar

Sedan årsskiftet är det inte tillåtet i Sverige att sälja drycker i andra plastflaskor och metallburkar än dom som ingår i det svenska retursystemet.

Under första halvåret med det nya pantsystemet har mängder av besök gjorts i butiker och restauranger samt hos grossister för att se om olagliga burkar fortfarande säljs och det gör det, det säger Bengt Sörensen vid Jordbruksverket.

Brott mot reglerna innebär böter med allt från 1.000 kr till 50.000 beroende på hur många felaktiga förpackningar som upptäcks vid en inspektion.

Kommunerna har hittills svarat för dom flesta inspektionerna, men sedan en månad tillbaka har två personer anställts vid Jordbruksverket för att på heltid åka runt och kontrollera burkar och flaskor.

Problemen är störst i storstäderna men även företag i exemplevis Kronoberg har bötfällts annars har ingen av dom största kommunerna i Småland eller Blekinge gjort några oanmälda besiktningar dock planeras det i Växjö och eventuellt även i Karlskrona men kommer det in anmälningar är man redo i alla kommuner och man hoppas på allmönhetens hjälp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".