Kriscenter för både våldsdrabbade och utövare

Ett ”Centrum mot våld i nära relationer” kan komma att startas i Kalmar om något år. Det föreslås i alla fall i en utredning beställd av sju kommuner i södra delen av länet.

Det föreslagna centret, som går under arbetsnamnet Vingen, ska ge rådgivning och stöd till kvinnor och barn som utsatts för våld i hemmet, men det ska också ge hjälp till förövaren för att den ska sluta slå.

Utredarna tycker dock inte att kommunerna ska bygga något eget skyddat boende för utsatta barn och kvinnor, utan där föreslås det att man hellre diskuterar en förstärkning av kvinnojourernas boenden.

Det tänkta centret är ett resultat av att kommunerna Borgholm, Emmaboda, Kalmar, Mönsterås, Mörbylånga, Nybro och Torsås i nuläget inte har några direkta verksamheter för att hjälpa personer som är utsatta för våld i hemmet eller själva är förövare, men att behovet finns.

Det föreslagna centrumet mot våld i nära relationer beräknas kosta drygt tre miljoner kronor per år att driva.

Utredningen visar att behovet av mer stöd och hjälp är stort och det här förslaget kommer passande då en förändring i socialtjänstlagen väntas och kommunerna då måste ge stöd åt våldsutsatta kvinnor, att jämföra med i dag då kommunerna bara bör göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".