KLS hoppas få låna pengar. Foto: Nick Näslund

KLS vill låna pengar av konsumenterna

Slakteriföretaget KLS, med bas i Kalmar, vill nu ha hjälp att förbättra sitt kapital. Tillsammans med tunga politikernamn, däribland Kalmars kommunalråd Johan Persson, hoppas företaget att till exempel konsumenter och lantbrukare ska låna ut sina pengar till dem genom ett så kallat vinstandelslån.

Pengarna får utlånarna tillbaka efter fem år med en årlig femprocentig ränta.

- Vi garanterar att pengarna betalas tillbaka med fem procents ränta, säger KLS styrelseordförande Mats Olsson.

Denna garanti utfärdas trots att KLS gått med förlust de senaste åren.

- Jag ser inte risken att vi inte skulle kunna klara det här. Det skulle i så fall vara om vi gick i konkurs och det ser jag inte framför mig att det är ett alternativ.

På tio dagar har KLS redan blivit lånade över en miljon kronor och målet är fem miljoner. Bland annat hoppas företaget på att lantbrukare som vid årsskiftet har fått EU-stöd och pengar till följd av stormen Gudrun ska välja att satsa på KLS. Med ett nytt större kapital kan det också bli lättare att låna ytterligare pengar på banken, enligt Mats Olsson.

Nedläggningen av bland annat anläggningen i Mantorp har minskat antalet anställda med hundra personer. Istället satsar KLS nu på att koncentrera och bygga ut slakten och styckningen i Kalmar - det är också där det lånade kapitalet ska hamna. Hur många nya anställda det skulle kunna innebära kan inte Mats Olsson säga:

- Det blir ett antal, mer kan jag inte lova.

Nick Näslund
nick.naslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".