Bråkande personal missköter äldreboende

Länsstyrelsen riktar allvarlig kritik mot Välengårdens särskilda boende i Högsby kommun, där de anställda har så svåra konflikter med varandra att det går ut över vården.

I länsstyrelsens rapport, efter intervjuer och besök, finns uppgifter om hur en anställd stått och skrikit åt en kollega så ett en boende blev rädd och ledsen, hur personalen dröjt med att svara på larm för att de varit upptagna av egna diskussioner, och att boende lämnats utan tillsyn och möjlighet att komma ut.

Kommunen får också allvarlig kritik för att inte ha inlett en Lex Sarah-utredning när missförhållandena blev kända.

Marianne Ek, som är områdeschef inom äldreomsorgen i Högsby kommun, säger till Sveriges Radio Kalmar att uppgifterna om att konflikten har gått ut över vårdtagarna var nya för henne.

Bakgrunden till konflikten bland personalen går tillbaka till 2004 då en idé om att driva Välengården som ett kooperativ dök upp. Det var något som delade personalen i två läger där vissa var för, andra emot. Marianne Ek säger att hon känt till personalproblemen och att de därför tillsatte en ny chef på Välengården i början av det här året. I samband med det tog man också in en beteendekonsult som hade krishantering.

Enligt Marianne Ek har personalen gett löften om att arbetet skulle fungera bra trots det skilda åsikterna.

- När man läser det här med länsstyrelsen faller det ihop allting, säger Marianne Ek, som kommer att besöka Välengården på måndag för att prata med personalen.

Senast 31 augusti ska kommunen skicka in en åtgärdsplan till länsstyren. Och enligt Marianne Ek kommer man att tillsätta en ny opartisk arbetsledare 1 september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".