Torkan hotar potatisskörden

Om den senaste tidens värme och brist på regn håller i sig kan det leda till att det blir brist på svensk potatis senare i vinter. Lars-Åke Andersson som är potatisodlare på Öland har fått en halv skörd mot normalt efter midsommar.

Före midsommar var skörden normal men Lars-Åke Andersson säger till Sveriges Radio Kalmar att han kommer avsluta sin potatisplockning redan den här veckan, normalt brukar han plocka potatis hela juli.

Bengt Riberth, driftchef på potatisgrossisten Solanum i Kalmar, säger till Sveriges Radio Kalmar att det blir en betydligt lägre potatisskörd om värmen och torkan håller i sig någon vecka till. Något som kan drabba konsumenten genom att den svenska potatisen tar slut senare i vinter.

Enligt SMHI var det i juni månad 1-2 grader varmare än vad det brukar vara i länet och det har också varit torrare normalt, på vissa ställen i länet har det bara kommit hälften så mycket nederbörd som det brukar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".