"18-åringens påföljd bör prövas i HD"

Påföljden för den 18-årige sonen som dömdes efter mordet på Abbas Rezai i Högsby kan gå att pröva i Högsta domstolen, HD. Det anser överåklagare Lisbeth Johansson i Göteborg som granskat fallet.

Däremot finns det inte skäl att pröva domen mot föräldrarna, som friades helt i både tingsrätt och hovrätt. Det framgår av ett yttrande från överåklagaren till Riksåklagaren.

Riksåklagaren ska nu ta ställning till om han ska begära prövningstillstånd i Högsta domstolen, bl.a. utifrån Lisbeth Johanssons yttrande.

Den morddömde 18-åringens advokat, Helena Karlsson, är inte förvånad över att åklagaren vill försöka få upp domen i Högsta domstolen, eftersom åklagaren hela tiden velat ha ett strängare straff än fyra års sluten ungdomsvård, som 18-åringen dömdes till i tingsrätten och hovrätten.

Hon säger till P4 Kalmar att hon och hennes klient har i sin tur ännu inte beslutat om de kommer att försöka få prövningstillstånd i HD.

Advokat Karl-Olof Wirell, som företräder mamman i familjen, säger att inte heller han är förvånad över att åklagaren inte försöker få prövningstillstånd i den delen som gäller föräldrarnas roll.

Samtliga rättsinstanser har bedömt att bevisen mot föräldrarna inte räckte och sådant brukar inte HD pröva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".