Får beta på ny mark.

Mark i träda får betas i torkan

Till följd av torkan har Jordbruksverket beslutat att det nu är tillåtet att låta djur beta på mark som ligger i träda. Beslutet gäller från och med i morgon, den 15 juli, och resten av året och det bland annat i Kalmar Län. Enligt Per-Åke Svensson, som är ordförande i LRF Sydost, är problemen med brist på foder på betesmarkerna just nu störst på Öland.

Rickard Svensson som har kor och kalvar på bete på alvaret på södra Öland säger till Sveriges Radio Kalmar att han har väntat på beskedet.

- Det är inte mer än rätt och det hade till och med kunnat komma tidigare.

Rickard Svensson, som föder upp nötdjur, har ett hundratal dikor och ett femtiotal kalvar på bete på alvaret utanför Karlevi. Just nu fyller han en tank med vatten till dem varannan dag, det går åt 3 000 liter om dagen vilket är dubbelt så mycket som normalt.

Normalt får man släppa egna djur på trädan 1 september men nu tidigareläggs alltså betessläppet, en av få konkreta åtgärder myndigheterna kan ta till för att hjälpa bönderna. EU-bidraget man får för att hålla marken i träda behåller man under tiden.

För Rickard Svensson är det nu bara att öppna staketet eftersom han har mark i träda intill alvarsbetet. Men bekymren med torkan är långt i från lösta i och med det här. Vallen som ska skördas till vinterfoder ser inte ut att kunna ge lika mycket som normalt och som Sveriges Radio Kalmar berättat tidigare drabbas alla typer av odling av bristen på regn. 

Rickard Svensson hoppas dessutom på att man får skörda trädan senare i höst.

- En bonde är väl aldrig nöjd. Vi hoppas att vi ska kunna få skörda det till vinterfoder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".