Förödelse efter israeliska bombningar på söndagen i staden Tyre i södra Libanon. Foto: Scanpix

Kommuner öppnar nummer för anhöriga

Kommunerna i Västervik och Kalmar har öppnat telefonnummer för dem som känner oro efter striderna i Libanon. Via numren kan man få kontakt med kommunernas så kallade POSOM-grupper, krisgrupper för psykiskt och socialt omhändertagande, där man kan få stöd och hjälp.

Kalmar kommuns krisgrupp för anhöriga:
0480-45 75 30

Västerviks kommuns telefonnummer för orolig allmänhet: 0490-25 73 92

Enligt Kalmar kommuns informationschef Christina Karlberg finns minst 50 Kalmarbor i Libanon just nu - och det bara från en av Kalmars stadsdelar. Kommunen har också börjat planera för att öppna en samlingslokal, om hemkommande i den påbörjade evakueringen skulle behöva hjälp att bearbeta sina intryck.

- Det finns förberett och det är bara att ”trycka på knappen”, säger Christina Karlberg till Sveriges Radio Kalmar.

- I så fall lägger vi den verksamheten i fritidsgården i stadsdelen Smedby där vi vet att det finns många berörda.

Till Kalmar kommuns telefonnummer för anhöriga hade på söndagen flera personer ringt under de två dagar som linjen varit öppen.

- Vi vidarebefordrar uppgifter till utrikesdepartementet, säger Lars Persson som är jourhavande räddningschef i Kalmar och som svarar i telefonen.

Han berättar också att han därefter kan vidarebefodra människor till olika nyckelpersoner i POSOM-gruppen, via en telefonlista.

Flera personer från Kalmar län sitter just nu fast i Libanon, där israeliskt stridsflyg genomför attacker. Utrikesdepartementet kunde under helgen inte ge några exakta siffror med hur många svenskar från Kalmar län som befinner sig i landet. Samtidigt evakueras nu svenskar via ambassaden i Syriens huvudstad Damaskus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".