Stark turistsäsong på Öland

- Strålande, fantastiskt bra och alldeles lysande.

Så säger camping- och turistmålsägare, bland annat på Öland, om den nuvarande turistsäsongen. Alla campingar vi pratat med där har en betydligt bättre säsong än förra året.

Även i norra länsdelen strömmar turisterna till. Lysingsbadet i Västervik ser en ökning på procent i beläggning mot förra året. På Vimmerby camping har elplatserna varit fullbokade i två veckor.

I Vimmerby visar också Astrid Lindgrens värld att de är ett fortsatt populärt utflyktsmål, med mer en halv miljon kronor mer i vinst i år än förra året, som före dess var det ekonomiskt bästa året hittills för Astrid Lindgrens värld.

Men campingplatser i Nybro och Emmaboda kommun som P4 Kalmar pratat med och som är beroende av besökare till glasbruken, vittnar om sega säsongsstarter med dålig beläggning.

På Joelskogens camping i Nybro menar Lars-Erik Holmberg att Glasriket Turisms stora satsningar på bland annat Kosta i Lessebo kommun kan vara en anledning till att gästerna sviker.

Men enligt Anna-Carin Birgergsgård som är VD för Glasriket Turism har man många besökare i alla glasrikets kommuner och hon säger att investeringar i Kosta flyttar givetvis fokus dit för ett tag, men att det i långa loppet ändå kommer gynna alla glasrikets kommuner.