Starkt stöd för Maud Olofsson

Centerpartiets ledare Maud Olofsson fick i slutet av juli starka applåder av publiken när hon besökte öländska Köpingsvik och blev utfrågad av Oskarshamnspastorn Thor-Björn Bastås.

Det var tydligt att Centerpartiet hade ett starkt fäste i Kalmar län, där partiet innan valet 2006 håller ordförandeklubban i hälften av länets kommuner.

- Jag som trodde att det var jag som var på hemmaplan, sa Thor-Björn Bastås och spelade avundsjuk efter applåderna.

Maud Olofsson var mån om att hålla Centerpartiets profil som ett miljöns och småföretagens parti. Hon ställde sig bland annat skeptisk till en sänkning av bensinskatten, något som skiljer Centerpartiet från allianspartnern Kristdemokraterna. Hon sa också att hon ville ha bort torskkvoterna - och istället införa speciella veckor med fiskeuppehåll.

Centerpartiledaren återvände flera gånger till uttrycket ”köksbordsdemokrati” - att människor själva ska få välja barnomsorg och äldrevård. Hon ville också slopa länen och istället bygga regioner på kommunernas eget initiativ, där de själva ville samarbeta:

- Jag vill flytta makt från den centrala nivån till både kommuner och regioner men jag är också beredd att flytta en del makt till EU.