Många partier ligger lågt med sina krav på skattesänkningar. Foto: Nick Näslund

Partier ligger lågt med skattekrav

Det ges inte många löften om sänkt skatt i valrörelsen. Också de normalt sett skattesänkarvänliga partierna inom borgerligheten ligger lågt på flera håll. Först om några år, och om ekonomin blir bättre, kan dom tänka sig att sänka skatten.

I Borgholms kommun är det bara Ölandspartiet som öppet driver krav på sänkt skatt. Partiets Per Lublin säger till P4 Kalmar att de dessutom vill låta nyinflyttade slippa skatt under sitt första år i Borgholm.

Mest aktuell är frågan i högskattekommunerna Högsby och Hultsfred. Högsbyborna kommer få 10 öre mindre i skatt nästa år. I Hultsfred har borgarna under året satt press på Socialdemokraterna och kräver omedelbara skattesänkningar.

I Oskarshamn lovar moderaterna och Folkpartiet sänkt skatt om de vinner valet.

I Kalmar och Emmaboda svarar Moderaterna att sänkt skatt kan bli aktuellt om några år om de får makten - men ger inga löften. I Västervik gör moderaterna bedömningen idag att det borde kunna gå att sänka skatten om tre år - om de ekonomiska prognoserna håller.

Samtliga kommuner i länet har en skattesats över rikssnittet. Högsby och Hultsfred toppar med 22,06. Sedan kommer Borgholm med 21,73.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".