Föräldrar från hela länet har tagit fasta på möjligheten att starta egna dagis. Foto: Scanpix

Föräldrar tar chansen till egna dagis

På ett tiotal håll i länet utnyttjar föräldrar möjligheten att själva driva dagis för sina barn. En genomgång som P4 Kalmar gjort visar att det finns flera äldre föräldradrivna dagis som överlevt flera omgångar föräldrar. Det äldsta heter Kotten och finns i Kalmar. Det firar 20 år på lördagen. Samtidigt startas också nya - senast i Bråbo i Oskarshamns kommun.

I Emmaboda kommun finns två föräldradrivna förskolor. Bullerbyn i Vissefjärda har funnits sen 1989. I Lindås finns lilla hjärtat sen fyra-fem år tillbaka.

I Vimmerby finns inget renodlat föräldrakooperativ, men en variant finns i Pelarne där en föräldraförening får ett bidrag för att sköta mat- och materialinköp.

Av de fyra föräldrakooperativ som finns i Kalmar kommun är två kommunala. De andra två styrs av föräldrarna själva. Förutom Kotten är det Stinsen i Läckeby.

I Nybro, i stadsdelen Idehult, finns Positivet sen 1991.

I Borgholms kommun, i Runsten, finns föräldrakooperativet Näktergalen sedan 15 år tillbaka.

Även en del Montessoriförskolor i länet har inslag av föräldramedverkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".