Gatsten blir asfalt utanför Mörbylånga. Foto: Nick Näslund/SR

Gatsten betalar vägarbete i Mörbylånga

Just nu rivs stora mängder gatsten upp ur en väg utanför Mörbylånga. Sten - som varit dold under asfalten sedan decennier. Vägverket har gjort upp med NCC om att gatstenen ska upp och säljas vidare till ett stenföretag - något som väckt känslor hos lokala politiker.

 

Det är ganska vanligt att gatsten ligger under asfaltade vägar genom mindre samhällen. Idag används stenen som valuta, enligt NCC får man stenen mot att man gör i ordning vägen med ny asfalt åt Vägverket.

Ungefär 500.000 fyrkantiga gatstenar har plockats upp ur vägen mellan Mörbylånga och Bengtstorp - och hittills är det bara en tredjedel av vägen. Det innebär att en miljon stenar ligger kvar, och ska tas upp efter skördefesten när vägen stängs en gång till.

Det är betydligt lättare att ta upp stenen - med hjälp av en maskin - än att lägga all sten, som gjordes någon gång för över 50 år sedan. Då fraktades stenen med båt till hamnen i Mörbylånga, sen kördes den med lastbil - och därefter lastades den av för hand, eftersom flaken på lastbilarna inte gick att tippa på den tiden. Sen började det långa arbetet med att lägga all sten, tätt tätt tillsammans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".