Ännu oklart vem som ska styra Torsås

Vilka partier som bildar majoritet i Torsås kommun är fortfarande en helt öppen fråga, trots att det nu gått två veckor sen valet. Socialdemokraterna som tidigare varit i oppostion blev i år största parti och har fört inledande samtal med Torsåspartiet, miljöpartiet och vänsterpartiet.

Torsåspartiet har ställt krav för en samverkan som enligt socialdemokrata gruppledaren Roland Svedestam (s) är svåra att tillmötesgå.

Han säger till P4 Kalmar att socialdemokraterna i Torsås kommer träffas för interna överläggningar i morgon kväll och att inget nytt möte med eventuella samarbetspartners är inplanerade.

Torsåspartiet fick 7 mandat, socialdemokraterna 10 och skulle teoretiskt kunna bilda majoritet tillsammans med vänsterpartiet som fått ett mandat. Också miljöpartiet som fått ett mandat har visat intresse för samarbete.

Centerpartiet fick 9 mandat och Torsåspartiet har tidigare gjort klart att dom inte är intresserade av att stödja ett fortsatt centerstyre. Centern klarar inte fortsatt majoritet med hjälp av folkpartiet, moderaterna och kristdemokraterna.

Teoretiskt sett skulle socialdemokraterna kunna bilda majoritet över blockgränsen istället för att samarbeta med Torsåspartiet men inga sådana diskussioner har hittills förts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista