Lagligt att köra EU-moped med indraget körkort

Att köra EU-moped på vägarna trots att man blivit av med bilkörkortet på grund av rattfylleri är helt lagligt. För att få ett förarbevis som krävs för EU-mopederna görs nämligen inget allmänt lämplighetstest. Vilket däremot krävs när man ansöker om vanligt körkort.
Att ändra de här reglerna för förare av EU-mopeder är inte aktuellt just nu för regeringen. Inte heller var det något man tänkte på när reglerna sattes upp för drygt två år sen. Det säger departementssekreterare Katrin Tidström på enheten för trafikpolitik på näringsdepartementet. - Man ansåg att det skulle vara enkelt att få klartecken att köra EU-moped och inte vara begränsat med många regler. Men att ändra detta är inte aktuellt, eftersom det inte kommit in några förslag om det till oss, säger hon till P4 Kalmar. Kenneth Alvarsson på trafik- och gränspolisen i Kalmar län tycker att reglerna gällande EU-mopederna är alldeles felaktiga. - Framför allt eftersom även EU mopeder är motorfordon som kan komma upp i relativt höga hastigheter, säger han. Därför tycker han att det är oroande att det inte tas någon hänsyn till om den sökande är dömd för rattfylleri tidigare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".