Schyman vill förbättra för vårdpersonal

Vänsterpartiets ledare Gudrun Schyman valde idag att möta väljarna i Borgholm. Bland annat talade hon om värderingar och jämlikhet. Både mellan könen och inkomstmässigt. Situationen för kvinnor inom vården och omsorgen måste också bli bättre menar Gudrun Schyman. - Inom yrken där man jobbar med människor och där kvinnor är i majoritet är det inte bara dåliga löneförhållanden, utan också brist på personal.
Därför säger Gudrun Schyman att man i Sverige måste se till att vård och omsorg inom kommun och landsting får mer personal. Inom politken och riksdagen gäller det därför enligt vänsterpartiet att få mer pengar till kommuner och landsting. På lång siktigt. Men vänsterpartiet vill inte sänka skatterna för att finansiera detta, utan istället använda de pengar som finns till att stärka kommunerna och landstingaens ekonomi. - Det är mycket viktigt, eftersom det är ju där vi har barnomsorgen, skolan, sjukvården och äldreomsorgen, säger Gudrun Schyman. Därför vill partiet att man ska locka fler till vård- och omsorgyrken, genom att i framtiden kunna erbjuda bra anställningsmiljö, trygga arbetsförhållanden och löner det går att leva på. - Annars så kommer det inte att gå att få folk till den yrkesgruppen överhuvudtaget.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista