Fanerdun försöker locka kinesiska företag till Kalmaranläggning. Foto: Kalmar kommun

Fanerdun lockar företag med falska löften

När tidningen Sydsvenskans reporter ringde upp den ansvariga för kundkontakter i Fanerduns Kalmarprojekt och låtsades vara kinesisk affärsman gavs beskedet att det bland annat skulle vara fritt fram att få uppehållstillstånd i Sverige för den som satsade pengar på att få en butik i utställningshallen.

Satsades de mellan två och tre miljoner kronor som krävs skulle den kinesiska affärsmannen både få en villa i Kalmar och ett hus i kinesiska Hangzhou.

Några hinder för att emigrera till Sverige skulle enligt kundansvariga Liu Wenqing inte finnas eftersom den svenska riksdagen röstat igenom ett specialtillstånd som ger kinesiska investerare i Kalmar rätt till permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Sverige ska dessutom ha målats upp som ett välfärdsland där du kan få 13.000 kronor i bidrag i månaden.

Sveriges generalkonsul i Shanghai Lars Andreasson är bestört när han får höra talas om löftena. Alla ansökningar om uppehållstillstånd behandlas ju enskilt, och det finns inga specialavtal för kineser som Fanerdun påstått.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".