Kommuner ser olika på flyktingmottagning

I princip alla av länets kommuner har eller är på gång att ge ett besked om hur många flyktingar som fått uppehållstillstånd man tänker ta emot. Först ett år efter Integrationsverkets förfrågan har flertalet hört av sig.

Integrationsverket hörde av sig till 250 av landets kommuner i samband med den tillfälliga lagen om uppehållstillstånd i hopp om att hitta boende till de omkring 17 000 som berördes av lagen. Den senaste tiden har svarsfrekvensen ökat och man har fått svar från 217 av landets kommuner. Och Tora Helin-Linnér, integrationsverkets kontaktperson i Kalmar län, tycker inte det är så dåligt.

Här i länet var Hultsfred tidigt ute med svar till integrationsverket. De tar emot 31 flyktingar, Kalmar tar emot 169, Västervik 80, Oskarshamn och Borgholm 40 vardera och Emmaboda 30 stycken. Högsby behöver inte ta emot fler än idag och fick därför inte ens frågan. Torsås har sagt nej men fortfarande väntar migrationsverket på besked från fyra kommuner.

Tora Helin-Linnér säger att även om Mörbylånga inte officiellt sagt nej så har hon förstått att så blir fallet eftersom de sagt att de har dåligt med bostäder. Nyligen var hon på besök i Mönsterås och de är positiva till att ta emot flyktingar och är nu på väg att skriva en överenskommelse. Detsamma gäller i Vimmerby säger Tora. Det innebär att det bara är i Nybro det fortfarande är ett frågetecken när det gäller hur många flyktingar som beviljats uppehållstillstånd de tänker ta emot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".