Tekniska institutionen i Kalmar. Foto: Nick Näslund/SR

Ödesbeslut om teknikutbildningar väntas

På onsdagen tros högskolans styrelse ta ställning till om den tekniska institutionen ska finnas kvar i sin nuvarande form, eller om de olika tekniska utbildningarna ska delas upp på andra avdelningar. Det sista alternativet har väckt reaktioner hos studenterna som nu protesterar mot förslaget.

Bo Carlsson, prefekt för institutionen, vill avvakta högskolestyrelsens beslut. Han har huvudskälet till teknikutbildningarnas dåliga ekonomi mycket klart för sig.
- Bakgrunden är att det är för få som söker till de tekniska kurserna, säger han till Sveriges Radio Kalmar.
- Det i kombination med många avhopp gör att ekonomin inte varit bra.

Först trodde högskolan att teknikinstitutionens ekonomi skulle hamna på minus två miljoner, men enligt Bo Carlsson visar prognoserna på det dubbla. Ett underskott på omkring fyra miljoner för i år är ett direkt resultatet av att studenterna nobbar teknikutbildningarna.

Lösningar som institiutionen nu jobbar med är att göra om utbildningarna, med flera tvååriga program där det skulle gå att fortsätta i ytterligare ett år för en kandidatexamen. Dessutom är det viktigt att marknadsföra de tekniska och naturvetenskapliga ämnena bättre hos gymnasieeleverna, enligt både Bo Carlsson och studenten Frida Hedlund som är kassör i studenternas institutionsförening. Hon tycker att förslaget att dela på utbildningarna till olika platser berör studenterna negativt.
- Det är tråkigt för att gemenskapen försvinner och att dem man umgås med sprids ut på andra institutioner, säger hon.
Samtidigt tror Frida Hedlund att framtida studenter inte kommer att märka skillnaden.
- Har de tur kan det rent av bli bättre med samarbeten med andra högskolor.

Nick Näslund
nick.naslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".