Fråga om våld kan hitta utsatta kvinnor

Hos kvinnojourerna i Kalmar finns nu idéer om att systematiskt fråga kvinnor som uppsöker sjukvård, om de blivit slagna av någon. Detta för att hitta våldsutsatta kvinnor som blir slagna i hemmet.

Annika Björck är biträdande klinikchef på Rikskvinnocentrum i Uppsala. Hon tycker frågan är en bra idé.
- Det är oerhört viktigt att man gör det eftersom det finns mycket dolt våld mot kvinnor som inte kommer fram om inte någon frågar, säger hon till Sveriges Radio Kalmar.
Resultatet av forskning i andra delar av landet visar att arbetssättet är mycket bra och att de allra flesta kvinnor, både de som varit utsatta för våld och de som inte varit det, tyckte att det var bra att de fick frågan. I undersökningen ställdes frågan enbart till gravida kvinnor, men det skulle kunna gå att fråga alla kvinnor som kommer in med skador av olika slag.
Det är inte säkert att den tillfrågade kvinnan vågar berätta att någon slår henne, men det kan ändå visa sig bli viktigt att frågan ställs.
- Det är en viktig signal till den våldsutsatta kvinnan att någon har sett och att någon tar det här på allvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".